Cevizin kullanım alanı çok geniştir. Ceviz fidanının sadece meyvesi değil, kökü, yaprağı, ağacıda üreticiler için gelir kaynağı olmuştur. Ceviz sağlık ve beslenme bakımından çok önemli bir meyve türüdür. Ceviz içindeki yüksek oranda bulunan yağ taze tüketimin yanında kozmetik ve ilaç sanayinde de kullanılır. Yağından sonra kalan küspesi de hayvan besini olarak kullanılır. Ayrıca ceviz fidanlarının yeşil yapraklarından, kök ve yeşil kabuklarından boya elde edilir.
Ülkemizde Ceviz Yetiştiriciliği Genel Durumu
Türkiye Olarak ceviz meyvesi üretimimiz iç tüketimimizi karşılamıyor. Türkiye ceviz ithal eden ülke konumunda. Özel sektör verimli ve geç yapraklanan çeşitlerle kapama bahçeler kurmaya başladı, ürün niteliği yükseldi. Türkiye’de ürün açığının olması yatırımları cazip hale getiriyor. Ceviz fidanı dikim zamanı dikilen fidana göre değişmektedir. Dikiminde tüplü fidan kullanılacaksa mayıs-haziran aylarında dikim yapılır. Açık köklü fidanı kullanılacaksa ekolojik koşullara göre kasım aralık ayları ile mart-nisan aylarında dikim yapılabilir. Klasik dikimde sıra arası ve üzeri mesafeler 7×7 m ile 10×10 m olarak kullanılmakta ancak 8×4 m dikim sıklığında da dikim yapılabilir. Klasik dikimde 1 dekara 10-20 adet fidan dikilmektedir. Ancak 1 dekarlık alana 31 adet fidan da dikebiliyoruz. Bu sistemde yan dallarda meyve veren çeşitleri kullanmalıyız. 8×4 dikim sıklığında kurulan bir bahçede 10 yaşta seyreltme yaparak 8×8 aralığına geçilmelidir. Son yıllarda seri üretime geçtiğimiz çeşitler ikinci yıldan itibaren meyve vermeye başlıyor. Ancak ekonomik verim 5 yıldan itibaren başlar tam verim çağı ise 10 yıldır.
Kaliteli ve Sağlıklı Ceviz Fidanı Yılda Ne Kadar Meyve Verir?
Kaliteli ve sağlıklı bir ceviz fidanından ortalama: 5 yaşında yıllık 10-15 kg. 10 yaşında 30-40 kg. ve 20 ila 60 yaşları arasında türüne göre yıllık 100-150 kg. arasında ürün almak mümkündür.