MÜMİN KARGI 0535 799 87 71

Arrow up
Arrow down

Ceviz Hasadı Sonrası Ceviz Nasıl Depolanır?

ceviz fidanı dikimiCeviz hasadı cevizin çeşidine göre değişir, ancak ortalama olarak eylül ayı birçok çeşidin hasat zamanıdır. Pratik olarak hasat zamanı yeşil kabuğun hafif çatlamaya başladığı dönemdir.

Hasadın iç ceviz olgunluk zamanında yapılması, bu dönemde iç cevizin açık renkli olması nedeniyle iç cevizin ticari değerini arttıracaktır.
Cevizlerde hasat zamanı üzerine, ceviz yetiştiriciliği yapılan bölgenin iklim koşullarının önemli etkileri bulunmaktadır. Serin iklimli yörelerde iç ceviz olgunlaşma zamanı ile yeşil kabuk olgunlaşma zamanı, genellikle aynı döneme rastlar. Sıcak bölgelerde
iç ceviz yeşil kabuktan 2-3 hafta önce olgunlaşmaktadır. Yüksek nem veya yağmur, yeşil kabuk açılmasını hızlandırır. Ceviz yetiştiriciliği yapılan yörelerde, iç ceviz ve yeşil kabuk olgunlaşma periyodu arasında geçen gün süresi mutlaka
belirlenmelidir.

Erken Ceviz Hasadı Sonrası Olası Kayıplar

Erken hasadın, iç ceviz ağırlığındaki kayıplara neden olduğu da unutulmamalıdır. Ceviz hasadı fazla geciktirilmemelidir. Hasadı gecikmiş ceviz fidanlarına ait meyvelerin iç rengi giderek koyulaşır ve kalitesi azalır. Bu dönemde sarsıcı makineler ile müdahale edildiğinde ceviz fidanlarına ait meyveler kolayca düşer. Ceviz hasadı elle veya mekanik sarsıcılar yardımıyla yapılır.

Hasat işi genellikle birkaç defada yapılabilir. Elle (sırıkla çırparak) yapılan hasatta bir sonraki yılın ürününü oluşturacak ceviz sürgünleri zarar görecektir. Mekanik sarsıcılar kullanılarak hem işgücünden tasarruf sağlanacak, hem de ceviz fidanları zarar görmeyecektir. Böylece düzenli ürün alınabilecektir.

Ceviz Hasadı Öncesi Yapılması Gerekenler

Hasattan önce ağaçların altının temizlenmesi, düzeltilmesi gerekir. Meyvelerin daldan kolay ayrılması, hasadın kolay yapılması amacıyla hasattan birkaç gün önce ceviz bahçesinin sulanmasında fayda vardır. Meyvelerin sergiler üzerine dökülmesinde fayda vardır.

Hasat edilen ceviz meyveleri çok kısa süre içerisinde toplanıp yeşil kabuktan ayrılmaktadır. 
Eğer hasat edilen cevizler bahçede veya toplama yerinde özellikle sıcak havada ve güneşte yeşil kabuktan ayrılmazsa iç renginde ve kalitede düşmeler görülecektir.

Yeşil kabuktan ayrılan ceviz meyveleri yıkanıp kurutulmaya alınmalıdır. Kabuklu ve iç cevizde bulunması gereken en yüksek nem oranları standartlarla belirlenmiştir. T.S.E. ye göre kurutulmuş; kabuklu cevizlerde % 8, iç cevizde ise % 5 oranı istenir.

Cevizlerin kurutma işlemi genellikle güneşte yapılır. Güneşte kurutulan cevizlerde kararma olur bu nedenle gölgede kurutmada fayda vardır. Eğer kurutma tesisleri varsa burada 30-35 derecede 24 saat bekletilerek kurutma işlemi tamamlanmış olur.

Ceviz Hasadı Sonrası Cevizin Depolanması

İç cevizde yaklaşık % 70 civarında yağ olduğundan, yağların bozulmaması için uygun şartlarda depolanması gerekir. Depolamadaki problemler yağ asitlerinin bozularak acılaşmasına sebep olur. İç cevizin depolanmasında ortamın nem oranı % 4-5 civarında, sıcaklığın 4-5 oC sağlandığında 1-1,5 yıl saklanabilir. Ancak cevizlerin kabuklu saklanmasında fayda vardır. Kabuklu olarak saklanacak cevizler 21 oC de 4 ay boyunca, 1 oC de ise iki yıl saklanabilir

Yerli Cinsler

Kurumsal

Güneş Fidancılık olarak fidancılık sektöründe yılların verdiği bilgi ve deneyime dayalı olarak çalışmaya devam ediyoruz.

  

İletişim Bilgilerimiz

Bandırma Ofis ve Depumuz
Sahil Yenice Mahallesi Yenice 7 Sokak No:3 Bandırma/Balıkesir TÜRKİYE


  0535 799 87 71(Mümin Kargı)
  0535 764 51 88(Müjdat Kargı)