Ceviz fidanında budama; ağaca şekil verilmesi, istenilen boyutlarda tutulabilmesi, kuruyan veya üst üste gelen dalların çıkarılması ve düzenli ürün alınması amacıyla yapılır.
Yeni Dikilen Ceviz Fidanının Budaması
Genç ceviz fidanların terbiyesinde dikkate alınacak husus, ileride meyve yüküyle oluşacak bir ağacagüçlü bir çatı meydana getirmek. Güçlü ana dallar oluşturmak gerekir. Sürekli dal ve meyve oluşumunu sağlamak için ceviz ağacının iç tarafına kadar ışık
girmesi gerekir. Uygun budamayla ceviz ağaçlarının büyüklüğü kontrol altına alınabilir.
Ceviz Fidanı İlk Yıl Budaması
Ceviz fidanlarında ilk yıllarda verilecek form olarak, birçok meyvede uygulanan Modifiye lider terbiye şekli uygulanabilir. Yani yüksek bir gövde üzerinde dizilmiş 25-30 cm aralıklarla bulunan 4-5 ana daldan oluşan bir taç meydana getirmektir. Bu şekilde güçlü ve dengeli ağaç gelişimi sağlanabilir. Ayrıca budama aşılı ceviz fidanı meyvelerinin iriliğini artırması yönünden de oldukça önemlidir. Bu sayece ceviz yetiştiriciliği yaptığınız bahçelerden daha yüksek gelir elde etmiş olacaksınız.
Ceviz Fidanının Budanmasının Faydaları
Özetleyecek olursak, her yıl ceviz ağacınızın üst kısmından bir kaç büyük dalın alınması, teknik ve kültürel işlemler için uygun bir ağaç yüksekliğinin muhafaza edilmesi ve meyve gözü oluşumunun dengede tutulması açısından önemlidir. İlave olarak ölü ve kuru dalların kesilmesini içeren periyodik budama ağaçta gölgede kalan ölü dal miktarını azaltacaktır. Bu durum ise ceviz hasadını kolaylaştıracaktır.